transgif
printtitle
Εγκαταστάσεις
title

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Κτήματος Μερκούρη περιλαμβάνουν την κατοικία της οικογένειας, το κτιριακό συγκρότημα του οινοποιείου, τις υπόγειες κάβες, το κτίριο της παλιάς ταβέρνας και του σταύλου, όπου σήμερα στεγάζεται το μικρό λαογραφικό Μουσείο και το παρεκκλήσι του Κτήματος.

1. Η κατοικία της οικογένειας
Είναι μια αγροτική έπαυλη, ιταλίζουσας αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Χτίστηκε στο διάστημα 1878-80, σε σχέδια άγνωστου αρχιτέκτονα και αποτέλεσε την κατοικία της οικογένειας Μερκούρη από την κατασκευή της μέχρι σήμερα.
Διώροφη, λιθόκτιστη με κεραμοσκεπή, στεγάζει την κυρίως κατοικία στον όροφο, ενώ στο ισόγειο βρίσκονται βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι. Το κτίσμα είναι αυστηρό και συμμετρικό. Xαρακτηριστικό είναι το κλιμακοστάσιο με τους δύο βραχίονες, το οποίο προβάλλεται στην ανατολική όψη-πρόσοψη, ενώ στη δυτική αντιστοιχεί μία βεράντα με θέα προς το δάσος, τον όρμο και το Ιόνιο Πέλαγος.

2. Το κτιριακό συγκρότημα του οινοποιείου
Αποτελείται από μια σειρά ισόγειων λιθόκτιστων κτιρίων σε επαφή, με δίριχτες ξύλινες στέγες, καθώς και ορισμένα νεώτερα κτίρια. Στα κτίρια περιλαμβάνεται η παλαιότερη οικοδομή του Κτήματος (1874) με τη χαρακτηριστική πέτρινη κιονοστοιχία της. Υπήρξε η αρχική κατοικία της οικογένειας που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για τη διαμονή των εργαζόμενων στο Κτήμα. Ακολούθησε η κατασκευή των υπόλοιπων κτιρίων, τα οποία στο παρελθόν στέγασαν το παλιό οινοποιείο, το ελαιοτριβείο, τη σταφιδαποθήκη, το ξυλουργείο και το αποστακτήριο του Κτήματος. Σήμερα όλοι οι χώροι ανακαινισμένοι, μαζί με τις νεώτερες προσθήκες, στεγάζουν το εκσυγχρονισμένο οινοποιείο της Εταιρείας, λειτουργικά προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του.
Περιλαμβάνουν την Υποδοχή και τους χώρους Διοίκησης της Εταιρείας, το Χημείο, το Εμφιαλωτήριο, το Χώρο Ετικετταρίσματος, Χώρους παραγωγής (οινοποίησης) και Αποθηκευτικούς χώρους.
Έχει διατηρηθεί μέρος του παλαιού εξοπλισμού με χαρακτήρα μουσειακό, ενώ μια παλιά υπόγεια δεξαμενή κρασιού έχει μετατραπεί σε μικρό χώρο γευσιγνωσίας.
Στα κτίρια αυτά, προστέθηκαν πρόσφατα το κτίριο των οινοποιητών και η αποθήκη των ετοίμων προϊόντων του Οινοποιείου.

3. Οι υπόγειες κάβες
Μια σειρά υπόγειων αιθουσών, συνολικής επιφάνειας 650 m2, σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με τα κεντρικά κτίρια του οινοποιείου, αποτελούν τις υπόγειες κάβες του Κτήματος Μερκούρη. Εδώ, σε δρύϊνα γαλλικά βαρέλια, ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά της Εταιρείας και παλιώνουν τα γεμάτα μπουκάλια πριν δοθούν στην κατανάλωση.
Όλοι οι χώροι είναι κλιματιζόμενοι. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και το εμφιαλωτήριο του ελαιολάδου καθώς και ο ψυκτικός θάλαμος για τα σταφύλια που κατά την οινοποίηση ακολουθούν την διαδικασία της κρυοεκχύλισης.

4. Το μικρό Μουσείο
Μια συλλογή από παλιά αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα του Κτήματος στεγάζεται στο χώρο των παλιών σταύλων που έχουν μετατραπεί σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Παλιά άροτρα, στροφυλιές, μάκινες, μικρά και μεγαλύτερα αντικείμενα συνδεδεμένα με την καλλιέργεια του αμπελιού, της κορινθιακής σταφίδας, της ελιάς και των προϊόντων τους εικονογραφούν τη γεωργική ιστορία και δραστηριότητες του Κτήματος Μερκούρη και των ανθρώπων του.

5. Το παρεκκλήσι
Πρόκειται για ένα μικρό ναϊδριο χτισμένο στα χρόνια του μεσοπολέμου, το οποίο ακολουθεί τη λιτή μοντερνιστική αρχιτεκτονική μορφολογία της περιόδου. Χαρακτηριστικό είναι το τέμπλο του φτιαγμένο από πέτρες της θάλασσας του Κτήματος. Βρίσκεται κοντά στο Μουσείο, σκιάζεται από τα δέντρα και φυτά του οπωρώνα και είναι αφιερωμένο στην Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.


 
Ισολογισμοί