Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο πολιτισμός, οινικός και μη, αποτέλεσε βασικό στόχο της οικογένειας Μερκούρη-Κανελλακόπουλου και παίζει σημαντικό ρόλο στις δραστηριότητες του Κτήματος Μερκούρη.
Εκδηλώσεις
Επιστημονικά συνέδρια,
μουσικές εκδηλώσεις (κονσέρτα, ρεσιτάλ, συναυλίες κ.α.), ο
ερχομός του τρύγου συνδεδεμένος με τον εορτασμό της εκκλησίας του Κτήματος στις 31 Αυγούστου κάθε χρόνο, ανοικτές επισκέψεις και γευσιγνωσίες με αφορμή πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή, αποτελούν το πλαίσιο των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα δύο επιστημονικά συνέδρια που έλαβαν χώρα στο Κτήμα Μερκούρη τα τελευταία χρόνια.
1. «Αμπελοοινική Ιστορία και Αρχαιολογία της Β.Δ Πελοποννήσου», 26 Αυγούστου 2000.
2. «Το Αγροτικό Τοπίο. Το παλίμψηστο αιώνων γεωργικού μόχθου», 19 Ιουλίου 2003 .
Πληροφορίες για τυχόν μελλοντικές εκδηλώσεις στο Κτήμα μπορεί να βρεί κανείς στα Νέα του Κτήματος Μερκούρη.
Εκδόσεις
1.
Οίνον Ιστορώ. Αμπελοοινική ιστορία και αρχαιολογία της ΒΔ Πελοποννήσου, Πρακτικά επιστημονικού συμποσίου 26 Αυγούστου 2000 - Κτήμα Μερκούρη, Κορακοχώρι Πύργου Ηλείας, έκδοση Κτήματος Μερκούρη, Αθήνα, 2001, σελίδες 172 - πίνακες 44, (επιμέλεια Γ.Α. Πίκουλας)
2.
Το Αγροτικό Τοπίο. Το παλίμψηστον αιώνων γεωργικού μόχθου, Πρακτικά επιστημονικού συμποσίου 19 Ιουλίου 2003 - Κτήμα Μερκούρη, Κορακοχώρι Πύργου Ηλείας, έκδοση Κτήματος Μερκούρη, Αθήνα, 2005, σελίδες 213, (επιμέλεια Λουλούδης Λ., Μπεόπουλος Ν., Τρούμπης Ανδρ.)
Αντίτυπα των παραπάνω εκδόσεων υπάρχουν και διατίθενται εκτός από ορισμένα βιβλιοπωλεία και από το Κτήμα Μερκούρη.
Το Κτήμα Μερκούρη στη λογοτεχνία
1. Νίκος Μπακουνάκης, Το Κρασί του Γουσταύου, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1997
Κριτική τύπου
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων πολυάριθμες κριτικές που αφορούν το ίδιο το Κτήμα Μερκούρη και τα προϊόντα του έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα στον ελληνικό και το διεθνή τύπο.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από αυτές.