Στο Κτήμα Μερκούρη, από το 1870, καλλιεργείται το αμπέλι και παράγεται
ποιοτικό κρασί, μια
παράδοση
140 περίπου χρόνων που ξεκίνησε με την ποικιλία «Refosco». Αργότερα, στο «Ρεφόσκο» ή «Μερκούρη» όπως αυτό έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή, προστέθηκε η σημαντική ποικιλία «Μαυροδάφνη» και μαζί έδωσαν το πρώτο επώνυμο κρασί μας, το «Κτήμα Μερκούρη».
Σήμερα, τόσο οι ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται στο Κτήμα όσο και τα κρασιά τα οποία παράγονται από αυτές έχουν
διευρυνθεί σημαντικά.
Με το πέρασμα του χρόνου στο «Κτήμα Μερκούρη» προστέθηκε η «Φολόη», για να ακολουθήσουν το «Χόρταις», ο «Αντάρης», το «Κτήμα Μερκούρη Cava», ο «Λαμπαδίας», η «Κόμη της Βερενίκης», το «Belvedere» κ.α. Οίνοι ξηροί, αλλά και οίνοι γλυκείς, από σταφύλια των αμπελώνων του κτήματος στο Κορακοχώρι Ηλείας - εκεί όπου το μικροκλίμα και το έδαφος ευνοούν την παραγωγή ερυθρών οίνων πολύ υψηλής ποιότητας - ή από σταφύλια συγκεκριμένων αμπελώνων της ορεινής Ηλείας για το λευκό «Φολόη».
Σήμερα, την οινολογική ομάδα του Κτήματος αποτελούν οι οινολόγοι Δημήτρης Σκαφίδας και Νικολέτα Βλαχοπούλου και οι σύμβουλοι οινολόγοι Κυριάκος Κυνηγόπουλος και Δημήτρης Διονυσόπουλος. Σε μια πορεία διαρκούς αναζήτησης και πειραματισμού για το καλύτερο, με έμφαση στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών και διεθνών ποικιλιών του αμπελώνα μας αλλά και του ιδιαίτερου χαρακτήρα που δίνει κάθε αμπελοτόπι, τα κρασιά της εταιρείας μας συνεχίζουν να δημιουργούν φίλους, να διακρίνονται και να γράφει το καθένα τους τη δική του ιστορία.
Οινοποίηση
Ο τρόπος οινοποίησης καθορίζεται, κατ' αρχήν, από τον τύπο του κρασιού που θα παραχθεί. Επηρεάζεται όμως παράλληλα, από το είδος των σταφυλιών, τις επί μέρους τεχνικές που ακολουθούνται αλλά και τις ειδικές συνθήκες κάθε χρονιάς. Γενικά, η οινοποίηση μαζί με τη ποιότητα των σταφυλιών και, για τους ερυθρούς οίνους, τις συνθήκες ωρίμανσης είναι οι παράγοντες εκείνοι από τους οποίους εξαρτάται η τελική ποιότητα του προϊόντος. Για το λόγο αυτό δίνεται πάντα εξαιρετική σημασία σε αυτή.
Στο Κτήμα Μερκούρη παράγονται οίνοι ποικίλων τύπων και ακολουθούνται αντίστοιχοι τρόποι οινοποίησης. Από κλασσικές πρακτικές, όπως το
λιάσιμο των σταφυλιών για την παραγωγή των γλυκών κρασιών της Εταιρείας, έως τις πιο σύγχρονες μεθόδους που ακολουθούνται σήμερα παγκόσμια. Προζυμωτική
κρυοεκχύλιση, αυστηρότατος έλεγχος της θερμοκρασίας κατά τη
ζύμωση, χρήση επιλεγμένων ζυμών και ενζύμων, συνεχής αναλυτικός έλεγχος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και διαρκής επιστημονική ενημέρωση στοχεύουν στην εξασφάλιση της ανώτατης δυνατής ποιότητας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών - ποικιλιακών και terroire - κάθε κρασιού.